Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Η ανάπτυξη ενος 12 μήνου μωρού;

Τον 12ο μήνα, το παιδί βηματίζει με ευκολία, λέει "μαμά" και "μπαμπά" και εμείς το παρατηρούμε περήφανοι να χορεύει, να παίζει και να κηνυγάει...σαπουνόφουσκες. Οι κινήσεις του γίνονται όλο και πιο σταθερές, τα χεράκια του μπορούν να κάνουν ακόμη πιο πολύπλοκες ενέργειες, είναι πιο δραστήριο και με προτιμήσεις!

Κινητικότητα
-Περπατάει μόνο του ή υποβασταζόμενο
-Σηκώνεται όρθιο από μόνο του
-Τα βήματά του είναι με ελεύθερα αλλά ασταθή και συνοδεύονται από συχνές πτώσεις
 Χέρια και αυτοβοήθεια
-Μπορεί να βάλει και να βγάλει αντικείμενα από ένα κουτί
-Αλλάζει χέρια για να βολέψει καλύτερα ένα αντικείμενο που κρατάει
-Έχει καλό έλεγχο των χεριών
 Γλώσσα και κοινωνικότητα
-Μπορεί να πει 2-3 λέξεις
-Λέει «μαμά» και «μπαμπά» και το εννοεί
-Μιμείται ήχους ζώων
Αντίληψη
-Αρχίζει να καταλαβαίνει ότι τα αντικείμενα έχουν μονιμότητα
-Μπορεί να χειρίζεται εσωτερικά εικόνες του εξωτερικού περιβάλλοντος
-Αντιλαμβάνεται το «μέσα» και το «έξω»
-Καταλαβαίνει το «όχι»
-Σηκώνει το κεφάλι και αναζητά την πηγή κάποιου ήχου
-Είναι δραστήριο και έχει όρεξη για εξερευνήσεις
 Τι του αρέσει
-Δείχνει σαφή προτίμηση προς συγκεκριμένες τροφές
-Να κυνηγάει τις σαπουνόφουσκες
-Να παίζει κρυφτό
-Να χορεύει όταν ακούει μουσική
-Να παίζει με παιχνίδια που σέρνονται και που μπορεί να τα τραβήξει
-Να παρακολουθεί συζητήσεις ενηλίκων
-Να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους ώστε να προσλαμβάνει ερεθίσματα
-Να εκτελεί απλές εντολές
Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Περπατάει ή προσπαθεί να περπατήσει, έχει προτιμήσεις, η γκάμα των παιχνιδιών που το ευχαριστεί μεγαλώνει, καταλαβαίνει πολλές από τις λέξεις που ακούει γύρω του, εκτελεί εντολές. Το μωρό σιγά σιγά γίνεται παιδί! Ας δούμε λοιπόν 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την ανάπτυξη του μωρού που προχωράει ολοταχώς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα. Μπορεί, για παράδειγμα, να μην του αρέσει το λούσιμο, οπότε ας δούμε πώς κάνουμε το λούσιμο...παιχνίδι! Μπορεί τα αυξημένα ερεθίσματα που δέχεται να του δημιουργούν διαταραχές στον ύπνο. Για να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί μεγαλώνει σωστά, ας δούμε τα σημεία κλειδιά στην ανάπτυξη του παιδιού τον πρώτο χρόνο. Η διατροφή του όλο και εμπουτίζεται και αποκτά μεγαλύτερη ποικιλία, καλό είναι λοιπόν να ξέρουμε τι δεν πρέπει να τρώει το μωρό, αλλά και τι κάνουμε όταν το μωρό δεν θέλει να φάει. Η σωστή διατροφή είναι βασική παράμετρος για την πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας. Όσο για το πώς διαχειριζόμαστε τον ελεύθερο χρόνο μας με το παιδί, προσέχουμε να μην μεγαλώσουμε ένα τηλεορασόπληκτο παιδί, ενώ καλό είναι να ξέρουμε πώς εξελίσσεται η όραση των παιδιών ανάλογα με την ηλικία.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Τι μπορει να κανει το αγγουρι!


Ο καθρέφτης του μπάνιου, όταν κάποιος μπει στον συγκεκριμένο χώρο, είναι το πρώτο πράγματα που κοιτά. Αν μάλιστα δεν είναι καθαρός, έχει νερά και στίγματα είναι ότι χειρότερο.

Παρόλαυτα ακόμα κι αν τρέχετε συνέχεια να τον καθαρίζετε θα δείτε πως μετά από κάποια χρόνια χάνει την καθαρότητα που έχει. Τι να κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Κόψτε μια φέτα αγγούρι και τρίψτε την επιφάνειά του. Το αγγούρι θα τον κάνει τέλειο και θα αφήσει και ένα ωραίο άρωμα στο χώρο.






Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Οι μπαμπάδες στον τοκετό

Εσάς ο άντρας σας  ήταν  παρών κατά τη διάρκεια του τοκετού; Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Στις μέρες μας γίνεται πολύς λόγος για την παρουσία του πατέρα στον τοκετό. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί όλο και πιο συχνό αίτημα από την πλευρά των συζύγων να συμμετέχουν και αυτοί στη διαδικασία του τοκετού, βιώνοντας έτσι από κοντά τη γέννηση του παιδιού τους. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την παρουσία του πατέρα είναι η εκπαίδευσή του, και μάλιστα από την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς και η ωριμότητα της σχέσης του ζευγαριού.
Εκπαιδεύοντας... μπαμπάδες
Η εκπαίδευση του πατέρα θα πρέπει να ξεκινάει από την εγκυμοσύνη. Για να είναι ο πατέρας ένας καλός σύντροφος για τον τοκετό θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί ο ίδιος πριν πάει στο μαιευτήριο. Συχνά οι σύζυγοι κατά τη διάρκεια του τοκετού νιώθουν ότι δε μπορούν να βοηθήσουν τη σύντροφό τους, ενώ αυτή πονάει. Η αμηχανία των συζύγων και το γεγονός ότι δε γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, πολλές φορές δυσχεραίνει το έργο των επαγγελματιών που εμπλέκονται στον τοκετό. Η προετοιμασία του πατέρα εστιάζεται στο να πληροφορηθεί τι να περιμένει και τι πρόκειται να συμβεί , τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει τις πιθανές εξελίξεις ,τα στάδια του τοκετού, καθώς και τις πιθανές επιπλοκές που πιθανόν να προκύψουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σύντροφοι που στηρίζουν συναισθηματικά τις συντρόφους τους, συμβάλλουν στο να έχει μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα. Επίσης εμφανίζεται και η τάση από την πλευρά των γυναικών να υιοθετούν ή να διατηρούν υγιείς συμπεριφορές στην εγκυμοσύνη. Τέλος, οι γυναίκες που στηρίζονται συναισθηματικά από τους συντρόφους τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να απολαύσουν μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας και καλή υγεία μετά τον τοκετό.
Η ωριμότητα στη σχέση
Ως προς το θέμα της ωριμότητας της σχέσης, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η σχέση ανάμεσα στους υποψήφιους γονείς επηρεάζεται από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ο άνδρας θα πρέπει να συνηθίσει την ιδέα ότι η γυναίκα του γίνεται «μητέρα» ακριβώς όπως πρέπει να συνηθίσει και η γυναίκα την ιδέα ότι ο άνδρας της γίνεται «πατέρας». Αυτές οι αλλαγές ρόλου δε γίνονται πάντα εύκολα. Το σημαντικό είναι να μπορεί να ενσωματώνει κανείς νοερά και με φυσικότητα το παιδί ως τρίτο άτομο στον κόσμο της προσωπικής του σχέσης, χωρίς να αποκλείει ούτε τον εαυτό του, ούτε τη σύντροφό του από τη σχέση με το παιδί. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο πατέρας την εγκυμοσύνη αλλά και τη μεταβαλλόμενη σχέση με τη γυναίκα του επηρεάζει κατά πολύ το βαθμό φόρτισης της εγκύου.
Στις περιπτώσεις μιας ώριμης σχέσης του ζευγαριού, η παρουσία του άνδρα κατά τον τοκετό αξιολογείται με εξαιρετικά θετικό τρόπο από τις γυναίκες, όπως μας δείχνουν οι έρευνες. Οι γυναίκες αισθάνθηκαν ότι οι σύντροφοί τους συνεργάστηκαν αποτελεσματικά μαζί τους κατά τη διάρκεια του τοκετού και ότι βίωσαν ουσιαστικά τη γέννηση του παιδιού τους, δημιουργώντας έναν πρόσθετο δεσμό μεταξύ τους.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Κερδίστε το βιβλίο ΄΄ο μεγάλος μου αδερφός΄΄ από τις εκδόσεις ψυχογιος

Όταν ο Κώστας έγινε ο μεγάλος αδερφός της μπέμπας μας , στην αρχή ήταν όλα καλά! δεν υπήρχαν σημάδια ότι θα έρθουν ποτέ σε αντιπαράθεση αυτά τα δυο αδέρφια μεταξύ τους
μετά από 3 χρόνια έχω να σας πω ότι όλη την ώρα μαλώνουν. Σαν μεγάλος αδερφός ολο υποδείξεις είναι και συνέχεια παρατηρήσεις τις κάνει της μικρής μας με αποτέλεσμα να νευριάζει




Οι εκδόσεις ψυχογιός μας στηρίζουν και για πρώτο διαγωνισμό της χρονιάς μας  χαρίζουν σε εσάς , σε ένα τυχερό ένα αντίτυπο ΄΄Ο μεγάλος μου αδερφος΄΄


Αν έχεις έναν μεγάλο αδερφό το πιθανότερο είναι να σου κάνει τον έξυπνο. Να σου λέει δηλαδή συνέχεια: «Μην το κάνεις έτσι» ή «Δεν ξέρεις εσύ» ή «Θα σου δείξω εγώ» ή «Άστο σε μένα». Μπορεί επίσης να μη σε θέλει μαζί του, να σου επιβάλλει πράγματα, να είναι καλύτερος μαθητής από σένα, να σε κερδίζει στο μπάσκετ... Μπορεί άραγε να είναι προστατευτικός και τρυφερός; 

Ένα βιβλίο που μιλάει για τη δύναμη της αδερφικής αγάπης.



Διαγωνισμός


Οι εκδόσεις Ψυχογιός δίνουν την δυνατότητα σε ένα τυχερό μας αναγνώστη να διεκδικήσει και να κερδίσει αυτό το βιβλίο.
αρκεί να αφήστε ένα σχόλιο κάτω από την ανάρτηση μας με το email σας για να μπορέσουμε να σας ενημερώσουμε αν είστε ο τυχερός νικητής


καλή επιτυχία


λήξη διαγωνισμού στις 14-1-2016



ληξη διαγωνισμου τυχερη η Μαρκελλα Παγωνη

Συγχαρητηρια

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

θηλασμος

Η διάρκεια του θηλασμού και το μετέπειτα βάρος του παιδιού είναι ανάλογα αναφέρουν αυστραλοί ερευνητές.
Ο μητρικός θηλασμός έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες παρατήρησης ότι δρα προστατευτικά ενάντια στο υπέρβαρο και την παχυσαρκία κατά την μετέπειτα ζωή. Μια νέα έρευνα από την Αυστραλία χρησιμοποίησε ένα εθνικό δείγμα παιδιών και εφήβων στην Αυστραλία για να ερευνήσει την σχέση ανάμεσα στην διάρκεια θηλασμού και στην κατάσταση βάρους.

Η έρευνα έγινε ως τμήμα της Αυστραλιανής Εθνικής Μελέτης Παιδικής Διατροφής και Σωματικής Δραστηριότητας του 2007. Περιελάμβανε 2066 αγόρια και κορίτσια ηλικίας δημοτικού και γυμνασίου, από 9 έως 16 ετών, αντιπροσωπευτικό από όλη την Αυστραλία.

Βρέθηκε ότι, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν θηλάσει καθόλου, η ομάδα παιδιών και εφήβων που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 6 μήνες είχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα – σχεδόν στο μισό – και σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα – τις μισές. Η πιθανότητα υπολογίσθηκε στατιστικά αφού αποκλείστηκαν άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως χαρακτηριστικά της μητέρας (ηλικία, εκπαίδευση, εθνικότητα) και χαρακτηριστικά του παιδιού (όπως ηλικία, φύλο, μέση διατροφική πρόσληψη ενέργειας, επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, διάρκεια ύπνου, ώρες μπροστά σε υπολογιστή ή τηλεόραση κλπ).

Οι Αυστραλοί ερευνητές συμπεραίνουν ότι 6 ή περισσότεροι μήνες μητρικού θηλασμού έχουν προστατευτική επίδραση ενάντια στο υπέρβαρο και την παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Συμπεραίνουν ακόμα ότι η έρευνά τους έρχεται να προσθέσει περαιτέρω αποδείξεις για τις μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιδράσεις του μητρικού θηλασμού και επιπρόσθετη τεκμηρίωση για την συνέχιση της υποστήριξης και της προώθησης του μητρικού θηλασμού για παραπάνω από έξι μήνες.

Translate